frut nieuws 1

Dit zijn de 13 ingrediënten in frietjes van McDonald's

 

 

1 Overal ter wereld smaken ze hetzelfde en ze zien er ook overal hetzelfde uit. Hoe flikken ze dat? ©McDonald's

 

Ze hebben overal ter wereld dezelfde smaak en ze zien er ook overal hetzelfde uit: de frietjes van McDonald's. Hoe flikken ze dat? Geruststelling: ze worden wel degelijk van aardappelen gemaakt. Maar patat is slechts één van de dertien bestanddelen.

Lees ook

Gezond eten bij McDonald's, kan dat? Voedingsexperts onthullen wat ze zouden bestellen

 

Grant Imahara, gastheer van 'Mythbusters', bezocht de frietfabriek van McDonald's in de Amerikaanse staat Idaho om er het productieproces te ontrafelen.

 

Dit speel je, naast aardappel, zoal naar binnen als je friet eet bij McDonald's.

 

* Dimethylpolysiloxane: een soort silicone die je ook aantreft in speelgoedblubber. Het is een organisch polymeer en Wikipedia leert ons dat het kleurloos, niet-ontvlambaar en ook niet giftig is.

 

* Tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen. Nadat de patatjes gesneden zijn, worden ze gesausd met een mix van:

 

* Koolzaadolie

 

* Sojaolie

 

* Natuurlijke rundsaromaten

 

* Gehydrolyseerde tarwe

 

* Gehydrolyseerde melk

 

* Citroenzuur

 

* Dimethylpolysiloxane (E900): ook een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Hier gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Kan je ook tegen hoofdluizen gebruiken.

 

* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te bekomen na het frituren.

 

* Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.

 

* Zout

Zeg nu nog eens dat ze als karton smaken.

 

De frieten van McDonald's worden, zoals het hoort, twee keer gebakken. Vijf van de ingrediënten worden twee keer toegediend bij een bakbeurt.

 

Vragen van consumenten of de frieten geschikt zijn voor vegetariërs worden door McDonald's ontkennend beantwoord. Bij de productie van de Amerikaanse frieten worden dierlijke ingrediënten gebruikt, maar of dat met onze Belgische diepvries frietjes ook zo is, is niet bekend

 

Zo ziet een hamburger van McDonald's er na 14 jaar uit

 

Hoe fris ziet een hamburger van de McDonald's er veertien jaar na de aankoopdatum nog uit? Dat wilde ene David Whipple uit de Amerikaanse staat Utah ook weleens weten. Zijn experiment leidde tot het simpele antwoord: hetzelfde.

 

Whipple wilde de hoge doses conserveringsmiddelen in fast food aantonen met zijn experiment, maar dat de hamburger er na veertien jaar nog altijd nagenoeg hetzelfde zou uitzien, verwachtte hij zelf ook niet. Hij kocht de bewuste burger in een McDonald's in 1999 en wilde deze destijds een maand bewaren om aan zijn vrienden te bewijzen dat er angstaanjagend veel conserveermiddel inzit.

 

Hij vergat daarna zijn plannen en twee jaar later botste hij toevallig weer op de hamburger in de zak van een oude jas. Het voedsel zat nog in een papieren zak met de rekening erbij. Toen hij besloot zijn experiment voort te zetten. Nog eens twaalf jaar verder staat hij er versteld van dat het uitzicht van de hamburger nog niet gewijzigd is. Geen tekenen van schimmel of een vreemd geurtje. Alleen de augurk was ontbonden.

 

David Whipple deed zijn verhaal in het tv-programma The Doctors op CBS. Hij wil zijn kleinkinderen aanmoedigen gezond te eten. 'Het is goed dat ze kunnen zien wat er met fast food gebeurt.'

 

In 2009 deed Joann Bruso een soortgelijk experiment met een Happy Meal van McDonald's. Na één jaar bleek het eten ook al onveranderd. 'Voedsel moet normaal ontbinden, slecht worden en vies ruiken', schreef ze toen op haar blog. 'Dat dat niet gebeurt, bewijst hoe ongezond het is voor kinderen', concludeerde ook zij.

 

frut nieuws

 

 

 

COPYRIGHT © ALL RIGHTS RESERVED